Greyhoundracing – en hundsport med fart

av | maj 27, 2019

Greyhound hund

Greyhounden är en ganska hög hundras från England. Det finns riktigt gamla avbildningar av rasen och de tidigare är från 800-talet. Man tror att rasens förfäder kom till de brittiska öarna i samband med den romerska invasionen strax efter Kristi födelse och sen har den blivit kvar och förädlats. Greyhounden var en nobel ras. På 1000-talet fick endast hovet och de högre adelsmännen äga greyhounds. Rasen var en jakthund och användes huvudsakligen till hetsjakt på villebråd, och än idag är vinthundar effektiva och snabba jägare med falkblick. De är otroligt snabba och ser ett bytesdjur på långt håll då de uteslutande jagar med synen, inte med nosen. Rasen finns i två varianter, en kapplöpningsvariant och en utställningsvariant. Utställningsvarianten är runt 70 cm hög och runt 40 kg, kapplöpningsvarianten är lägre och 10-15 kg lättare.

Hur greyhoundracing började

På slutet av 1700-talet ville man göra en sport av jakten man tidigare hållit på med, och man introducerade en kapplöpningsport som kallades coursing. Det gick ut på att man släppte ett flertal hundar efter en hare. Detta kunde man hålla vadslagning om, för det har i alla tider varit populärt med vadslagning på olika saker. 1926 introducerades kapplöpning på bana där hundarna jagar efter en mekanisk hare. Coursing med en livs levande hare finns kvar än i dag i vissa länder, och i tävlingsform släpper man två hundar efter en hare och den hund som jagar ifatt haren först och ser till att haren ändrar riktning, vinner. Även inom hundsporten utanför vadslagningsvärlden finns coursing, men då kallas det lure coursing och hunden jagar efter en ”hare” i ett snöre. Det är inte bara greyhounds som används till moderna kapplöpningar och lure coursing, whippet, en mindre variant av vinthund används flitigt, och inom just lure coursing kan nästan vilken hundras som helst få prova på.

Att spela på hundar

Att folk spelar på hästar eller på travet har väl alla hört talas om, men det går även att spela på samma sätt på greyhounds. Har man tröttnat på att syssla med bilar och behöva hitta Sveriges bästa billån så kanske greyhoundracing kan vara en spännande omväxling. Man kan spela via ATG-ombud i butiker och till och med över internet hos bettingsajter eller så kan man åka till en kapplöpningsbana och uppleva atmosfären och se hundarna springa med egna ögon. Vad som helst kan hända inne på banan där hundarna rusar fram i över 60 km/h.

För att lyckas spela till sig lite pengar i den här sporten är det bra om man är lite förberedd. Man behöver lära sig lite om de olika deltagande hundarna, vad som är deras styrkor och svagheter. Att hålla koll på resultat och startlistor från tidigare tävlingar gör att man snart kan urskilja mönster, och då blir det även lättare att veta vilken hund man ska satsa pengar på.

Vad kännetecknar en bra kapplöpningshund?

Det finns några egenskaper som en riktigt bra kapplöpningsgreyhound ska ha.

  • Snabbhet, givetvis.
  • Uthållighet.
  • Bra exteriöra vinklar för att fysiskt kunna vara snabb.
  • Stor jaktlust, annars vill den ju inte jaga ”haren”.
  • ”Vinnarskalle”.
  • Uppgiftsfokuserad. Den ska springa på banan, inte starta bråk med andra hundar eller stanna för att nosa i gruset.