Lära sig om djur på ett snabbt och smidigt sätt

av | mars 5, 2019

Djur i Sverige

Är man djurfanatiker eller helt enkelt har det som hobby att lära sig lite mer om djur — eller så kanske man nyligen hört talas om ett djur och vill studera det lite närmare — hur går man då till väga för att lära sig om djuret på bästa möjliga sätt? Många tänker att man helt enkelt bör slå upp djuret på Internet och på så vis lära sig allt som världen vet om just det djuret på snabbaste sätt. Kan ni dock tro mig om jag säger att Wikipedia och andra sidor på nätet idag inte är världens bästa källor? Inte minst när det kommer till djur och den senaste informationen kring varje art? Fortsätt läs för hur man bäst lär sig om olika djur med hjälp av just Internet som verktyg.

Att slå upp information med hjälp av Internet

Det kan tros vara väldigt enkelt att helt enkelt ”Googla” efter ett djur och därefter välja första sökresultat som sin källa för information kring djuret. Dock så litar man då på att Google vet bäst vad som är vad när det kommer till olika djur. Tänk om Google listar fel resultat högst upp? Helt plötsligt förlitar man sig på ett företag som arbetar med att bygga täckning över Internet med till och med djurfakta. Google är inget företag som presenterar information om djur — de önskar bara bygga ett index över allt som finns att hitta på Internet — man ska därför veta att det finns ”bra sätt” att använda Google, och lite sämre sätt att använda Google.

Såhär använder du Google på rätt sätt

Ponera att du vill veta lite mer om ett nordiskt djur som, säg lodjuret. Självklart finns ju detta djur även i Nordamerika och andra ställen runtom i världen så självfallet kommer även engelska sökresultat dyka upp bland sökresultaten. Dock så vill vi veta lite mer om just de lodjur som finns att stöta på i just Sverige. Då bör man först och främst inte göra sökningen på engelska, utan man vill ha svenska källor, alltså bör man söka om djuret på svenska: ”Lodjur”. Därefter bör man begränsa sökningen till just svenska lodjur och då kanske man istället söker efter: ”lodjur i Sverige” eller ”Svenska lodjur”. På så vis har du inte bara begränsat sökningen till önskad region samt djur utan även språket på källan.

Nu kommer, till exempel Google, inte ranka Wikipedia högst upp som är en mycket generisk sida som vem som helst kan redigera utan istället kommer man att få sökresultat från andra hemsidor — kanske lite mer nischade — kanske lite bredare — dock så kommer alla vara lite mer relevanta utefter det man önskar lära sig lite mer om.

Det gäller att vara försiktig var man hämtar sin information ifrån, dock. Precis som Wikipedia, där vem som helst kan redigera sidan och således bör man dubbelkolla källorna som visas där, så bör man även dubbelkolla sidan man precis hittat via sökmetoderna ovan så att det inte är vilken sida som helst som man nu tar informationen ifrån som fakta. Man kan differentiera de seriösa sidorna från de mindre seriösa genom att analysera hur sidan ser ut. Ser den väldigt omodern ut? Då kanske sidan är gammal. Tar den väldigt lång tid att ladda? Då kanske sidan inte befinner sig i just någon svensk server utan hemsidan finns utanför Sverige i ett s.k webbhotell (dessa kan man lära sig lite mer om hos exempelvis Hittawebbhotellet). Om sidan tar flera sekunder att ladda innebär det att det är någon från utanför Sverige som laddat upp sidan och således kan det innebära att sidan faktiskt inte är från en svensk källa utan från en källa utanför Sverige.

Det finns mycket man kan göra för att säkerställa så att informationen är bra, klar och tydlig. Dock så är det överlägset viktigaste att helt enkelt använda sökmotorerna på rätt sätt — då de redan gör ett väldigt bra jobb och det kan vara lite onödigt att göra detta jobb själv när det redan är gjort åt en. Söker man efter den information man vill ha på ett bra sätt så kommer man snart att märka att man inte behöver göra allt för mycket arbete för att hitta den information man söker efter, utan istället kommer kunna hitta det på ett snabbt och smidigt sätt utan allt för mycket arbete från ens egen sida.