Sveriges natur

av | november 21, 2018

Vilka djur finns det i Sverige? Många är vi som bor i, eller runtom storstäderna i Sverige. Få är vi som varit ute i naturen och lärt känna Sveriges vildliv. Sverige har överraskande nog många djur att erbjuda ute i naturen. Känner du till att du till exempel kan hitta lodjur, helt vilt, i Sveriges skogar? Är du ute och strosar runt i någon skog, råkar gå fel, så finns verkligen chansen att stöta på ett fullt, vilt, lodjur, vilket kommer som en överraskning för många Svenskar när de får reda på detta.

Sveriges naturliv är rikt och du har chansen att stöta på många djur om du bara tar dig tiden att njuta av Sveriges naturliv.

Visste du till exempel att dessa djur finns ute i det vilda i Sverige?

  • Vildsvin
  • Järvar
  • Fladdermöss
  • Europeiska lodjur
  • Pilgrimsfalkar
  • Vargar
  • Sälar(!)
  • Brunbjörnar(!)
  • Brugdar(!) Ja, du kan till och med hitta brugdar i Sverige

Järven – Många vet inte ens vad det är för djur

Järv

En järv ute i Sveriges vildmark.

Järvar är något utav de mest fenomenala man kan hitta i Sverige. De kan hittas i vildmarken längst med Sveriges västra kust — från Dalarna och uppåt hela vägen till Kiruna.

Järven finns det en bild på till höger. Vet ni vad den kallas för på engelska? Wolverine. Ja. Järven heter Wolverine på engelska.

Den är något utav det märkligaste då många inte ens visste att dessa djur fanns, och så finns de i Sverige. Det brukar komma som en överraskningar för många då det inte är något man förväntar sig alls.

Järven finns även att påträffa i Nordamerika, Siberia och andra klimat som delar samma kyla och terräng som vissa delar av Sverige gör.

Brugden

Brugd

Brugden finns längs med Sveriges kust.

Brugden ser ut som bilden till höger. Det är en haj, och den finns i Sveriges vatten. Inte något man hade förväntat sig, men det är sant. Detta spektakulära djur kan man hitta längs med Sveriges kust. Hela kusten. Och sedan vidare längs med Norges kust, Nordsjön och vidare norr längs med hela det norra klimatet.

Brugden finns att läsa lite mer om här.

Det kan vara svårt att få syn på en om inte man letar efter den. Detta är fallet för de flesta djur på vår lista. Men de finns här, och de är nära, och möjligheten att se dem finns verkligen. Det du bör göra om du vill påträffa dessa djur är att först kontakta din närmsta förening för vildliv, be om lite mer information och sedan gå vidare med detta.

Ibland kostar det, inte minst om djuren är sällsynta, därför kan det vara bra att läsa lite om finansiering och dylikt. Det kan du göra här. När du känner dig redo och har hela trippen planerad, så kontakta din närmsta förening och gå sedan vidare.

Du kommer inte att ångra dig. Sveriges vildliv är något utav det mest underskattade som finns att avnjuta här i Sverige, och alla svenskar bör erfara sitt land minst en gång. Vi rekommenderar detta starkt!